We zijn jarig!

02 juli 2020

Vandaag bestaan we met de BOEMM groep 3 jaar! Ik voel nog steeds de adrenaline en ik kan mij de ‘eerste schooldag-stress’ van die eerste weken nog levendig inbeelden. “Doen we het of doen we het niet?”. Tuurlijk deden we het. Durven en doen! BOEMM was born op 2 juli 2017. Ik kan me trouwens ook nog perfect de derde verjaardag inbeelden van mijn 2 zoons (Miel en Briek). Maar ik zie vooral hoe sterk Miel en Briek veranderd zijn sinds die derde verjaardag...

 

Veel mensen spreken me aan de laatste tijd met de vraag “of alles wel goed gaat met het bedrijf”. Ik betrap me erop dat ik dikwijls het standaard antwoord geef: “Niemand kon dit voorspellen hé?”, of “We mikken op december 2020”. Het passe-partout antwoord, omdat ik geen zin heb om een echt antwoord te geven.

 

Wel, hoe gaat het dan? Ik geef het je mee. 2020 is een rampjaar. Punt aan de lijn.

 

Op 6 januari hebben we Philip verloren en toen we net 'op ons effen' waren, sloeg Corona toe. Keihard. Ik zie mezelf nog zitten op 17 maart, samen met PJM en MJP, twee minuten voordat we ons bedrijf gingen toespreken via een geïmproviseerd videokanaal. Ons bedrijf in lock down en alle prioriteit op de veiligheid van onze medewerkers. We zagen week na week alles verdampen. Op drie weken tijd waren we ongeveer 50% kwijt van wat we in drie jaar hadden opgebouwd. Op drie weken!

 

Boosheid, teleurstelling, onzekerheid… ik kan het niet exact beschrijven. Maar nadien volgt ook de reflectie. “Waren we eigenlijk wel zo goed bezig als we zelf dachten?” Wel, eigenlijk niet, nee. Groei brengt groeipijnen met zich mee. En dat hebben we onderschat. Als ondernemer voel je dit niet want je lost probleem na probleem op en je groeit verder. Maar zoiets mag je niet zomaar van iedereen verwachten. Dat is onze grootste fout geweest.

 

Als ik het in fasen bekijk, zie ik dat onze start-up fase met alles erop en eraan voorbij is. Ons vast geloof in een ongebreidelde groei heeft plaats gemaakt voor een gezondere basis, te schalen naar een structureel gegeven. Chaos heeft plaats gemaakt voor een diep uitgewerkt procedureboek, aangevuld met een duidelijke OKR-aanpak per departement. Quality sales is geboren en interne tevredenheid staat centraal. Begin dit jaar kreeg ik van onze CFO een boek: ‘principles’ van Ray Dalio. Ik kan het alleen maar aanraden. Ray Dalio is mijn compagnon geweest in deze transitieperiode.

 

Vermeende helden zijn verdwenen uit de organisatie, terwijl nieuwe helden waarvan ik het nooit had gezien zijn opgestaan. Ons management staat er, als een blok graniet. PJM en MJP hebben de plaats van hun pa meesterlijk ingevuld. We zijn klaar voor de tweede fase van ons bedrijf. Van start-up naar scale-up.

 

En we zien dat het werkt. Een hogere klantentevredenheid, meer happy faces in het bedrijf; de omzet normaliseert en we beginnen opnieuw te denken aan groei.

 

Weet je nog wat ik schreef over mijn twee jongens? De grote verandering sinds drie jaar? Wel, ik denk dat we nu met BOEMM hetzelfde doormaken. Onze melktanden zijn er doorgekomen, en ja, we hebben er korte nachten van gehad. Maar we weten wat nu komt. En ik kijk ernaar uit met enorme goesting.

 

Ik kan stellen dat Corona ons pijn heeft gedaan, maar tegelijk ook dat het ons heeft genezen. Ben ik Corona dankbaar? Neen, in geen geval, maar ik heb wel geleerd dat een jaarlijkse mentale rustpauze wonderen doet en zelfs nuttig kan zijn om alle zekerheden in vraag te stellen.

 

Ik wens jullie in de komende weken allemaal een leuke vakantie toe en hopelijk ook zo'n mentale rustpauze.

 

Dankbare groeten,

Lieven Bonamie.

Deel dit op